Donnerstag, 18. Juli 2013

PRVA REGIONALNA KONVENCIJA MLADICA (MLADIH LEČENIH OD RAKA)

 „HOĆU DA ZNAM“

 Beograd, Srbija 14-18. 8. 2013.
Zajednički projekat udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti Srbije (Čika Boca, Uvek sa decom, Zvončica), Bosne i Hercegovine (Srce za djecu koja boluju od raka), Hrvatske (Krijesnica), Crne Gore “Fenix CG”, Slovenije “Jonatan prijatelj  – društvo staršev otrok z rakom”, Makedonije “Peperutka”, Bugarske – „DECA S ONKOHEMATOLOGIČNI ZABOLЯVANIЯ”
Ove godine domaćin je Srbija
 
CILJ KONVENCIJE
Četvorodnevna konvencija će okupiti mlade lečene od raka, iz zemalja regije: Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Bugarske. Kroz aktivnosti, u kojima će učestvovati, dobiće podršku za buduće organizovanje i rad u svojim sredinama, i osposobiti se za pokretanje neformalnih ili formalnih grupa i inicijativa.
KO SU ONI:
Mladi ljudi od od 16-30 godina, koji su se u detinjstvu lečili od neke vrste maligniteta.
POVOD ORGANIZOVANJA KONVENCIJE:
  • Istraživanje njihovih želja koje pokazuju primarno potrebu za razmenom iskustava
  • Nedostatak razumevanja i šire društvene podrške jedinstvenim i posebnim potrebama Mladica
  • Ne/vidljivost Mladica
  • Socijalni odnosi i vršnjačka podrška su imperativ za zdravo odrastanje i razvoj adolescenata i mladih osoba.
ONO ŠTO NEDOSTAJE MLADICAMA JE:
ž  PREPOZNAVANJE SOPSTVENOG IDENTITETA
  • razvoj u odnosu na/ ili identifikovanje sa grupom
ž  PRONALAŽENJE I ODRŽAVANJE PRIJATELJA I PRIJATELJSKIH ODNOSA
  • Nije samo “lepa reč ” ključ za prijateljstvo
  • Prijateljstvo je neophodno za emocionalno zdravlje  
  • Pozitivni i negativni vršnjački uticaji na ponašanje Mladica
PRVA REGIONALNA KONVENCIJA  MLADICA BI OKUPILA:
  • 40-45 učesnika iz regiona (Srbija, BiH,Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Bugarska)
  • 16-30 godina starosti
  • Dijagnostikovana bolest u detinjstvu

PRIJAVE PREUZETI OVDE. Poslati na udruženja; Čika Boca, Uvek sa decom i Zvončica

(Faksom, poštom, mailom)

Dienstag, 9. Juli 2013

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE


PRVI KAMP ZA DECU LEČENU OD RAKA BEZ RODITELJSKE PRATNJE
“MI MOŽEMO SVE!”

Udruženje ČIKA BOCA organizuje PRVI SAMOSTALNI LETNJI KAMP ZA DECU LEČENU OD RAKA IZ CELE SRBIJE - „MI MOŽEMO SVE!“ u seosko turističkom domaćinstvu Milovana Gordića „Kod Komša“ u Semegnjevu na Zlatiboru od 12-21. jula 2013. http://kamp.cikaboca.org/ pod pokroviteljstvom Biljane i Janka Tipsarevića, Ministarstva zdravlja i Ministarstva za omladinu i sport RS.
Polazak 12. jula 2013, u 9:30h, autobusom sa platoa ispred glavne Železničke stanice u Beogradu.
Pre dve godine, nije postojala mogućnost rehabilitacionog lečenja za decu lečenu od raka. Istrajnim lobiranjem našeg i srodnih udruženja postigli smo da danas imaju zakonsko pravo na 15-odnevni boravak u banji ili nekom lečilištu kao i svi drugi pacijenti, ali u pratnji roditelja i samo jednom po završetku medicinskog tretmana. To nije dovoljno...








Na kampu „MI MOŽEMO SVE!“ učestvuje četrdesetoro dece uzrasta od 7 do 18 godina. Kamp je po uzoru na čuvene specijalizovane kampove koje je pokrenuo Pol Njumen za decu sa retkim bolestima i invaliditetom „Hole In The Wall Camp“. Kampovi su efikasni modeli za smanjenje straha i anksioznosti kod dece sa malignim bolestima kroz aktivnosti i avanture koje smo osmislili specijalno za njih i uz pomoć naših donatora i darodavaca pripremili za svaki dan. Ovaj model kampa služi da se:
 Deca i mladi uče nezavisnosti i socijalnim veštinama!
 Kroz osnaživanje dece pomaže porodicama u izazovima koje nosi borba sa dečjim rakom!
 Rak ne doživaljava kao ograničenje koje sprečava decu da budu deca!
O deci u kampu će brinuti neprekidno 17 volontera različitih profila, a obezbedili smo i pedijatra, medicinsku onkološku sestru, psihijatra i psihologa.
Naši darodavci kojima dugujemo zahvalnost: Turistička organizacija opštine Užice, AD ŽELEZNICE SRBIJE, Opština ČAJETINA, SP LASTA, DRVENGRAD, Mokra Gora, ARENA NO1, Smučarski Klub Zlatibor, Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Nestlé Adriatic Foods d.o.o, Opština STARI GRAD, Novosadski humanitarni centar, Nova Communications, Delfin d.o.o, Apoteka Beograd, Štraus, Nutricia, GMT COMPANY D.O.O, Skijališta Srbije, Fakultet Dramskih umetnosti u Beogradu, VAJAT d.o.o, Računarska agencija DeForMe, Grupa 484 i mnogi drugi pojedinci... zahvalnost dugujemo i srodnim udruženjima „Uvek sa decom“ i „Zvončica“ koji su nas takođe podržali u našim aktivnostima kroz zajedničke akcije.
Za vreme kampa će biti snimljen dokumentarni film, a biće održana specijalna emisija Radio Mladica (Internet radio mladih lečenih od raka http://www.radio-mladice.rs/) pa pozivamo televizijske i radijske medije da nas kontaktiraju zarad emitovanja u svojim programima!
U prilogu su materijali vezani za naše udruženje i svrhu kampova za decu lečenu od raka.
Srdačan pozdrav,
tata Vladimir Radulović, mob. 063 335 986
predsednik udruženja „Čika Boca“

Donnerstag, 4. Juli 2013

Kamp za decu lečenu od raka bez roditeljske pratnje “Mi možemo sve”

Udruženje Čika Boca organizuje prvi samostalni letnji kamp za decu lečenu od raka iz cele srbije pod nazivom „Mi možemo sve“ u seosko turističkom domaćinstvu Milovana Gordića „Kod Komša“ u Semegnjevu na Zlatiboru od 12-21. jula 2013. pod pokroviteljstvom Biljane i Janka Tipsarevića, Ministarstva zdravlja i Ministarstva za omladinu i sport RS.
Pre dve godine, nije postojala mogućnost rehabilitacionog lečenja za decu lečenu od raka.
Danas imaju zakonsko pravo na 15-odnevni boravak u banji ili nekom lečilištu kao i svi drugi pacijenti, ali u pratnji roditelja i samo jednom po završetku medicinskog tretmana. Smatramo da to ovoj osetljivoj grupi malih pacijenata nije dovoljno za oporavak. Zato smo organizovali kamp "Mi možemo sve", koji je napravljen po uzoru na čuvene specijalizovane kampove koje je pokrenuo Pol Njumen za decu sa retkim bolestima i invaliditetom „Hole In The Wall Camp“.
U okviru našeg kampa „Mi možemo sve" boraviće četrdesetoro dece uzrasta od 7 do 18 godina.
Značaj ovakvih kampova je veliki i ogleda se u tome što se pokazalo da su efikasni modeli za smanjenje straha i anksioznosti kod dece sa malignim bolestima kroz aktivnosti i avanture koje su osmišljene specijalno za njih i to:
Ø  Deca i mladi uče nezavisnosti i socijalnim veštinama,
Ø  Kroz osnaživanje dece pomaže  porodicama u izazovima koje nosi borba sa dečjim rakom,
Ø  Maligna bolest se ne doživaljava kao ograničenje koje sprečava decu da budu deca.
Brigu o deci u kampu će tokom čitavog boravka voditi 17 volontera različitih profila, među kojima su: pedijatar, medicinska onkološka sestra, psihijatar  i psiholog.
Sponzori kampa su brojne kompanije i pojedinci bez čije pomoći ne bismo uspeli. Takođe, dugujemo zahvalnost i srodnim udruženjima „Uvek sa decom“ i „Zvončica“.
Za vreme kampa će biti snimljen dokumentarni film, a biće održana specijalna emisija Radio Mladica (Internet radio mladih lečenih od raka http://www.radio-mladice.rs/).
Kako je bilo?
Javićemo vam.