Donnerstag, 4. Juli 2013

Kamp za decu lečenu od raka bez roditeljske pratnje “Mi možemo sve”

Udruženje Čika Boca organizuje prvi samostalni letnji kamp za decu lečenu od raka iz cele srbije pod nazivom „Mi možemo sve“ u seosko turističkom domaćinstvu Milovana Gordića „Kod Komša“ u Semegnjevu na Zlatiboru od 12-21. jula 2013. pod pokroviteljstvom Biljane i Janka Tipsarevića, Ministarstva zdravlja i Ministarstva za omladinu i sport RS.
Pre dve godine, nije postojala mogućnost rehabilitacionog lečenja za decu lečenu od raka.
Danas imaju zakonsko pravo na 15-odnevni boravak u banji ili nekom lečilištu kao i svi drugi pacijenti, ali u pratnji roditelja i samo jednom po završetku medicinskog tretmana. Smatramo da to ovoj osetljivoj grupi malih pacijenata nije dovoljno za oporavak. Zato smo organizovali kamp "Mi možemo sve", koji je napravljen po uzoru na čuvene specijalizovane kampove koje je pokrenuo Pol Njumen za decu sa retkim bolestima i invaliditetom „Hole In The Wall Camp“.
U okviru našeg kampa „Mi možemo sve" boraviće četrdesetoro dece uzrasta od 7 do 18 godina.
Značaj ovakvih kampova je veliki i ogleda se u tome što se pokazalo da su efikasni modeli za smanjenje straha i anksioznosti kod dece sa malignim bolestima kroz aktivnosti i avanture koje su osmišljene specijalno za njih i to:
Ø  Deca i mladi uče nezavisnosti i socijalnim veštinama,
Ø  Kroz osnaživanje dece pomaže  porodicama u izazovima koje nosi borba sa dečjim rakom,
Ø  Maligna bolest se ne doživaljava kao ograničenje koje sprečava decu da budu deca.
Brigu o deci u kampu će tokom čitavog boravka voditi 17 volontera različitih profila, među kojima su: pedijatar, medicinska onkološka sestra, psihijatar  i psiholog.
Sponzori kampa su brojne kompanije i pojedinci bez čije pomoći ne bismo uspeli. Takođe, dugujemo zahvalnost i srodnim udruženjima „Uvek sa decom“ i „Zvončica“.
Za vreme kampa će biti snimljen dokumentarni film, a biće održana specijalna emisija Radio Mladica (Internet radio mladih lečenih od raka http://www.radio-mladice.rs/).
Kako je bilo?
Javićemo vam.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen