Freitag, 31. Mai 2013

LETNJI KAMP „Mi možemo sve“ POKROVITELJI KAMPA BILJANA i JANKO TIPSAREVIĆ

Pošto je dečji kancer evoluirao od neizbežno smrtonosne bolesti do lečene hronične bolesti, deca sa kancerom učešćem u kampovima dobijaju puno prednosti. Iako ova deca imaju  izvesna ograničenja, ona su i dalje ipak samo deca i žele da budu tretirana na isti način kao i deca koja nemaju kancer. Žele da trče, da se igraju, plivaju i uživaju da budu sa ostalom decom.
Ovoj deci pomaže uključivanje u programe letnjih kampova koji su specijalno osmišljeni i prilagođeni njihovim potrebama.

EVROPSKI STANDARDI U LEČENJU MALIGNITETA PODRAZUMEVAJU DA SU PRIMARNI CILJEVI LEČENJA RAKA KOD DECE:

1. IZLEČENJE
OPORAVAK OD SVIH ZNAKOVA PRISUSTVA BOLESTI
POSTIZANJE STADIJUMA SA MINIMALNIM ILI BEZ RIZIKA ZA PONOVNO JAVLJANJE BOLESTI
2. PRODUŽENJE I UNAPREĐENJE KVALITETA ŽIVOTA
VRAĆANJE FUNKCIONALNOG ZDRAVLJA
U Srbiji se ne brine o drugom primarnom cilju lečenja, i ne postoje specijalizovani rehabilitacioni centri za oporavak ovakve dece, kojim bi se unapredio kvalitet života. Kamp obezbeđuje rekreaciju kao i učenje veština korisnih za suočavanje sa mnogobrojnim pitanjima koja proizilaze iz lečenja.
ZAŠTO SU KAMPOVI POTREBNI DECI SA MALIGNITETOM?
Kamp služe za psihološko osnaživanje dece, smanjenje anksioznosti, straha. Služi za socijalizaciju dece u međusobnoj interakciji. Ne retko deca za posledicu lečenja bolesti ostaju sa nekim telesnim oštećenjima. Promena fizičkog izgleda je stalni podsetnik da su deca sa kancerom drugačija od druge dece. Neželjeni efekti stalno menjaju izgled deteta i utiču na njegovo samopoštovanje. Kamp je mesto gde će deca steći jedno novo životno iskustvo.
GDE SE KAMP IZVODI?

Kamp će se održati od 12.-21.jula 2013. Svesni potrebe i značaja postojanja kampova za decu sa malignitetom, Čika Boca je donela odluku, da se krene sa organizacijom i sprovođenjem kampa za decu od 7 do 18 godina lečenu od maligniteta (bez pratnje roditelja). Odlučili smo se za planinu Zlatibor, jer je na adekvatnoj nadmorskoj visini, od oko 1000 m. Klima je idealna za lečenje plućnih bolesti i poboljšanje krvne slike. To je poželjno, jer deca posle završenog lečenja najčešće imaju slab imuni sistem i lošu krvnu sliku.
Lokacija i mesto za izvođenje kampa je u privatnom posedu odmarališta „Kod Komša“. Vlasnik Komša (Milovan Gordić) je mašinski inženjer i magistar solarne energije.
SMEŠTAJNI KAPACITETI
Smeštajni kapacitet je za 50 učesnika kampa i hostelskog je tipa. Prostor je odgovarajući za obezbeđivanje svih naših potreba, aktivnosti i ishrane. Udaljen je 5 kilometara od centra Zlatibora i tri kilometra od železničke stanice Zlatibor. U prečniku od 20 km, se nalazi etno selo Sirogojno, Planina Tara, Mokra Gora, Šarganska osmica, Mećavnik Emira Kusturice, vrh Tornik, na kome leti radi žičara.
UČESNICI KAMPA
UČESNICI KAMPA će biti ISKLJUČIVO DECA KOJA SU ZAVRŠILA aktivno onkološko LEČENJE i u remisiji (minimum 6 meseci posle aktivnog onkološkog lečenja). Nećemo zvati decu koja su još uvek u procesu lečenja, iz predostrožnosti i mogućih medicinskih problema.
DECA će biti uzrasta OD 7 DO 18 GODINA. Biće podeljeni po grupama i to po uzrastu:
7-9  godina, 10 – 14, i od 15 do 18 godina. Deljenje u uzrasne grupe je zbog prilagođavanja i načina organizovanja i sprovođenja aktivnosti za sve učesnike.
Ovo će biti prvi kamp u Srbiji za decu sa malignitetom, bez roditeljske pratnje (pratnje staratelja). Važno je da je dete koliko – toliko samostalno i da je u stanju da bude odvojeno od roditelja 10 dana.
Deo roditelja se užasava da pošalje dete dalje od sebe, pa je stoga upravo to iskustvo odvojenosti u kontrolisanim i zaštićenim uslovima nužno da se deca konačno malo izvuku ispod roditeljskog krila, a i roditelji se privikavaju na ideju da je vreme da se deca osamostaljuju i pomalo puštaju u život.
Za manju decu angažovaćemo volontere koje im pomažu u obavljanju svakodnevnih zadataka (lična higijena, higijena sobe, ishrana, odlazak na počinak, pomoć pri zahtevnijim aktivnostima). Za svako troje dece će biti odgovoran jedan volonter / voditelj.
 KAMP JE ZA SVE UČESNIKE POTPUNO BESPLATAN !
Sredstva su obezbeđena donacijom ATP, zahvaljujući našem teniseru Janku Tipsareviću, pa će se kamp sprovesti pod pokroviteljstvom Biljane i Janka Tipsarevića.
Deo sredstava je prikupljen zajedničkim aktivnostima „Čika Boce“ sa udruženjima „Uvek sa decom“ i „Zvončica“.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen