Dienstag, 21. Juni 2011

Najčešće roditeljske greške u lečenju dece

O čemu treba da vodimo računa kada nam je dete bolesno?
Najčešće smo skloni greškama kada su nam deca bolesna. U želji da ih zaštitimo i pomognemo im da što pre prebrode bolest, neretko posežemo za lekovima onda kada njihova primena nije nužna, izbegavamo ih kada zdravstveno stanje deteta zahteva medikamentozno lečenje, lečimo ih na «svoju ruku», «zaboravljamo» da ih odvedemo kod lekara...
Nije retkost ni to da su roditelji nezadovoljni ako lekar ne prepiše detetu neki lek po svaku cenu, pa su skloni da idu od lekara do lekara tražeći drugo mišljenje. Ovakve greške mogu da prođu bez posledica, ali mogu i da ostave trag na zdravlje mališana. O čemu roditelji treba da vode računa kada im je dete bolesno i koje su to greške koje najčešće pravimo?


1. Nepotrebno davanje antibiotika


Ovo je problem o kome se poslednjih par godina mnogo piše i govori. Zdravstvene organizacije sve češće apeluju na stanovništvo da ne koristi antibiotike bez preke potrebe. Neinformisanost je jedan od glavnih razloga neracionalne upotrebe ove vrste leka. Navikli smo da ih uzimamo na svoju ruku čim primetimo neki simptom prehlade, pa tu grešku prenosimo i na našu decu. Samoinicijativno davanje antibiotika mališanima opravdavamo izjavom : „Ovaj lek je moja drugarica dala svom detetu i kaže da mu je pomogao“, ili: „Prošli put kada je imao slične simptome, pomogao mu je“, čak i: „Meni je ovo omiljeni lek, kad god me nešto muči ja ga popijem, i bude mi bolje“... Česta upotreba lekova ove vrste, naročito u slučajevima kada njihova primena nije opravdana, može dovesti do stvaranja rezistencije (otpornosti) bakterija na taj lek. To znači da bi redovna „zloupotreba“ različitih antibiotika dovela do toga da većina tih lekova izgubi dejstvo, čime bi se znatno suzio izbor terapije u situacijama kada nam je ona zaista neophodna.

Antibiotici su lekovi koji se daju samo u slučaju bakterijske infekcije. Kada je reč o virusnim infekcijama, kao što je prehlada, ovi lekovi nemaju svrhu. Lekar je taj koji treba da proceni da li je reč o virusnom ili bakterijskom oboljenju. Antibiotici se mogu naći u slobodnoj prodaji, ali to ne znači da možemo da budemo sami lekari svojoj deci. Praksa pokazuje da nije samo prehlada stanje kada roditelji daju deci antibiotske lekove. Skoro podjednako često lekari dolaze u situaciju da treba da pomognu detetu koje danima ima proliv, a kome su roditelji za svo to vreme davali antibiotike. U tim slučajevima antibiotski lekovi samo pogoršavaju stanje, jer je opšte poznato da oni uništavaju «dobre» bakterije u crevima.


2. Bezrazložno snižavanje temperature


Povišena temperatura je jedan od simptoma koji najviše plaši roditelje, iako ona zapravo pomaže organizmu da se izbori protiv bolesti. Temperaturna fobija je rezultat neprosvećenosti. Antipiretici (lekovi za snižavanje temperature) se mogu dobiti i bez recepta, pa je njihova primena nekada neracionalna i velika opasnost za decu. Povišenu temperaturu treba doživljavati kao simptom nekog oboljenja, a ne kao bolest za sebe.

Povišena temperatura je jedan od simptoma koji najviše plaši roditelje, iako ona zapravo pomaže organizmu da se izbori protiv bolesti

Stoga je važno pronaći uzrok takvog stanja, pa njega lečiti. Lekovi za snižavanje temperature se preporučuju tek kada ista pređe 38-38,5 stepeni (u posebnu grupu spadaju deca koja su imala febrilne konvulzije – ona moraju da se drže uputstava koja im je propisao lekar). Ako dete ima infekciju, odbrambene snage su najaktivnije kada je telesna temperatura između 37 i 38 stepeni, i tada se detetov organizam sam bori protiv infekcije. U tom slučaju, osnovni zadatak roditelja je da ga ne sputavaju u tom procesu.


3. Nečitanje uputstava za upotrebu lekova


Često nas mrzi da čitamo uputstva priložena uz lek, ili ih "preletimo" na brzinu, ili mislimo da nema potrebe da gubimo vreme na to jer smo dotični lek već ranije koristili... Međutim, veoma je važno da pažljivo pročitamo i rastumačimo sve što je navedeno u uputstvu za upotrebu određenih lekova - doziranje leka u zavisnosti od uzrasta i težine deteta, način pripreme (ukoliko je potrebno da sami rastvorite ili na neki drugi način pripremite lek), rok trajanja, neželjena dejstva, kontraindikacije..., kako ne bi došlo do pojave, manje ili više ozbiljnih, neželjenih dejstava.

Ukoliko, na primer, u uputstvu piše da lek pre upotrebe treba promućkati, neophodno je da to zaista i uradite kako bi koncentracija aktivnih supstanci bila ravnomerno raspoređena. U suprotnom, prve 2/3 leka će sadržati manju dozu aktivne supstance, pa će i efekat biti slabiji, dok će u poslednjoj trećini biti veća koncentracija aktivne supstance, pa se mogu ispoljiti određena neželjena dejstva.


4. Pretopljavanje deteta


Roditelji su skloni da utopljavaju decu, iako upravo to može biti jedan od uzroka čestih prehlada. A onda, čim primete da detetu curi nosić ili da kašljuca, ne prestaju da ga ušuškavaju.
Roditelji su skloni da utopljavaju decu, iako upravo to može biti jedan od uzroka čestih prehladaDete treba da se utopli samo onda kada mu je hladno. Ukoliko ima telesnu temperaturu iznad 38,5 stepeni potrebno ga je rashlađivati jer ćemo u suprotnom izazvati dodatni skok temperature. Osim toga, prostoriju u kojoj dete boravi treba što više provetravati.


5. Zabrinutost zbog smanjenog apetita


Nedostatak apetita je normalno stanje kod dece koja imaju temperaturu, proliv i povraćanje, pa ovo ne treba da vas brine. Dakle, nema potrebe da dete «kljukate» jakom hranom jer će u tom slučaju organizam svu snagu i energiju trošiti na varenje, umesto na borbu sa bolešću. Ukoliko imate bebu koja još uvek sisa, potrebno je da je što češće dojite. Ako je u pitanju starije dete, treba mu davati što više tečnosti (vodu, nezaslađene čajeve i sokove od ceđenog povrća i voća). Nudite mu lakše svarljivu hranu, kao što su žitarice (ovas, proso, integralni pirinač), krompir, šargarepa i drugo povrće i voće. Za decu koja imaju više od godinu dana pogodno je i dodavanje meda u čajeve ili limunadu. U svakom slučaju, nema razloga za brigu jer se već nakon dan-dva apetit vraća. Ukoliko, pak, gubitak apetita potraje duže od nekoliko dana i praćen je još nekim simptomima, uključujući i vidan gubitak na težini, potrebno je potražiti lekarsku pomoć.


6. Davanje lekova protiv proliva i povraćanja

Lekari savetuju da se deci ne daju nikakvi lekovi protiv povraćanja. Povraćanje je čest simptom i uvek ga treba posmatrati u kombinaciji sa opštim stanjem deteta. Isti slučaj je i kada je proliv kod dece u pitanju. Česte stolice pomažu da se iz organizma, tj. iz creva, izbace toksične materije, pa bismo primenom bilo kakvog leka koji zaustavlja proliv zapravo doprineli zadržavanju tih otrovnih materija u organizmu, a samim tim i produžili bolest. U tim slučajevima je potrebno nadoknaditi izgubljenu tečnost i so (elektrolite), da ne bi došlo do dehidratacije. Nadoknada vode i minerala može da se sprovede primenom rastvora koji se kupuje u apotekama. U prvih 12 sati ne treba forsirati detetov apetit, a kasnije se može uvesti lako svarljiva hrana koju smo spomenuli u prethodnom odeljku.


7. Nije svaki kašalj opasan


Kašalj je odbrambeni refleks organizma koji najčešće uznemiruje roditelje jer odmah misle na najgore, tj. na upalu pluća. Kao i temperatura, kašalj je simptom, a ne uzrok bolesti, pa ga ne treba suzbijati nekim lekovima, već se fokusirati na pronalaženje i lečenje njegovog uzroka. Važno je znati da svaka upala koju prati pojačano lučenje sluzi može biti propraćena i kašljem. Najčešći uzročnik kašlja je prehlada. U tim slučajevima je dovoljno uzimati veće količine tečnosti, provetravati prostoriju u kojoj dete boravi i koristiti ovlaživač vazduha.


8. Zanemarivanje bolesti


Istina je da ne treba «trčati» kod lekara za svaku sitnicu, ali ne smemo otići ni u drugu krajnost, pa zanemariti bolest. Optimalno je sačekati 3 dana od momenta pojave simptoma, a ukoliko u međuvremenu ne primetite poboljšanje ili dođe do znatnog pogoršanja tegoba, treba potražiti lekarsku pomoć. Neke bolesti imaju sporiji tok razvoja, pa moramo biti oprezni kako ne bismo izgubili dragoceno vreme za njihovo otkrivanje i lečenje.
Sandra Živanović

Donnerstag, 2. Juni 2011

Glioblastom multiforme

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka GBM je nepoznat. Nekoliko genetskih poremećaja je povezano sa incidenciom glioma (neurofibromatoza, turcot sindrom i dr.). Nastanak astrocitoma se povezuje i sa jonizujućim zračenjem.   

Klinička slika

Simptomi mogu biti u vidu kombinacije progresivnih fokalnih simptoma i simptoma povišenog intrakranijanog pritiska (IP), samo znaci povišenog intrakranijalnog pritiska ilisamo progresivni fokalni simptomi i znaciSimptomi i znaci se mogu svrstati u dve grupe:
  • Simptome povećanog intrakranijalnog pritiska-najčešće prethode  pojavi fokalnih simptoma i javljaju se u 60% bolesnika sa tumorom mozga: glavobolja,edem papile, povraćanje, epiletički napadi, vertigo (vrtoglavica), poremećaj frekvence pulsa i krvnog pritiska, promena frekvence disajnih pokreta, hipopituitarizam (smanjeno lučenje hormona hipofize), somnolencija (pospanost), poremećaj psihičkog statusa, lažno lokalizovani znaci.
  • Fokalne simptome i znakove- posledica iritacije i ispad  funkcije određenog dela mozga. Od nadražajnih simptoma daleko najvažniji su epileptični napadi. Ispadni fenomeni su u zavisnosti od lokalizacije tumora, ispadi vidnog polja, pareze, oštećenja senzibiliteta, oštećenja kortikalnih funkcija (govor, praksija, gnozija i dr.), oštećenja kranijalnih živaca, malog mozga i dr.
Metastaze su moguće preko likvora u kičmenu moždinu. Metastaze van CNS-a su retke.Prognoza je loša.   

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, fizikalnog pregleda, neurološkog pregleda, oftalmološkog pregleda, laboratorijskih analiza, CT-a mozga (skener), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca), rendgenografije lobanje, EEG-a, lumbalne punkcije, angiografije, patohistološkog nalaza.  

Lečenje

Primenjuje se hirurška terapija (kompletna ili inkompletna resekcija tumora), najčešće je nemoguća potpuna resekcija, hemoterapija, radioterapija, simptomatska- kortikosteroidi, antiepileptici, hiperosmolarni rastvori, analgetici.   

Leukemija

Šta je leukemija?
Leukemija je rak krvi i koštane srži. Koštana srž je sunđerasto tkivo kosti i ona proizvodi krvne ćelije: bela i crvena krvna zrnca i trombocite. Bela krvna zrnca pomažu telu da se bori protiv infekcija. Crvena krvna zrnca nose kiseonik od pluća do svih organa u telu. Trombociti pomažu zgrušavanju krvi kako bi se kontrolisalo krvarenje. Matične ćelije u koštanoj srži stvaraju nove ćelije koje se razvijaju u bela i crvena krvna zrnca ili trombocite u tačnim količinama, u procesu zvanom raslojavanje.
Kad se leukemija desi, koštana srž počinje da stvara nezrela bela krvna zrnca, zvane „blasti“, koja ne služe svojoj svrsi i brojno nadmašuju uobičajene ćelije sprečavajući time njihov pravilan rad.
Leukemije su razvrstane kao mijeloblastne ili limfotične, zavisno od toga koja vrsta belih ćelija je pogođena. Svaka vrsta se potom dalje deli na hroničnu ili akutnu, zavisno koliko brzo se bolest razvija. Hronična leukemija se razvija sporije od akutne leukemije.
Postoje četiri glavne vrste leukemije:
Akutna Limfocitna Leukemija (ALL) – Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL)
Akutna Mijeloblastna Leukemija (AML) – Acute Myelogenous Leukemia (AML)
Hronična Limfocitna Leukemija (HLL) – Chronic Lymphocytic Leukemia (CLL)
Hronična Mijeloblastna Leukemija (HML) – Chronic Myelogenous Leukemia (CML)
Dodatne informacije ovde
Rak krvi nije ograničen samo na leukemiju, već obuhvata limfomu i mijelomu. Dodatne informacije za pojedinačne bolesti naćićete ovde i ovde.
Leukemija NIJE zarazna!
Znaci i simptomi
Najčešći znaci akutne leukemije su lako modrenje ili krvarenje (kao posledica nedostatka trombocita), bledilo ili neopravdani umor (kao posledica anemije), manje povratne infekcije ili sporo zarastanje manjih posekotina (zbog malog broja belih krvnih zrnaca).
Jedan broj ljudi sa hroničnom leukemijom neće osećati nikakve simptome i biće im postavljena dijagnoza tokom redovnog doktorskog pregleda.
Važno je pomenuti da su gore navedeni simptomi uobičajeni za razne bolesti i da ne treba nužno da ukazuju na leukemiju. Ipak, pošto akutna leukemija brzo napreduje i rana dijagnoza je ključ u njenom lečenju, pametno bi bilo zakazati sastanak sa lekarom radi kontrole ako imate ove simptome.
Mogući uzroci
Osnovni uzrok leukemije ostaje nepoznat. Hronično izlaganje benzolu na radnom mestu i izlaganje prekomernim dozama jonizirajuće radijacije mogu biti uzroci, mada nijedan ne objašnjava većinu slučajeva.
Tretman
Svrha tretmana je da se doprinese potpunom izlečenju, to jest stanju u kome nema dokaza o bolesti i pacijent se vraća dobrom zdravlju. Za akutnu leukemiju, potpuno izlečenje koje traje pet godina nakon tretmana često ukazuje na isceljenje. Zdravstveni centri ukazuju na povećan broj ljudi koji su ozdravili posle najmanje pet godina lečenja. Najčešći tretmani u borbi protiv leukemije su hemoterapija i zračenje.
Hemoterapija obuhvata ubijanje patoloških ćelija u krvi ubrizgavanjem lekova. Međutim, hemoterapija nije selektivna i ona takođe ubija dobre ćelije (vidite „posledice hemoterapije” ispod). Zbog toga će pacijent često primati transfuzije krvi kako bi pomogle u lečenju bolesti. Antibiotici se takođe koriste kao podrška lečenju infekcija ili kako bi se one izbegle.
Zračenje obuhvata korišćenje jonizirajućeg zračenja kako bi se uništile loše ćelije.
U mnogim slučajevima presađivanje koštane srži će biti neophodno kako bi se izlečila leukemija. Ovo se sastoji od jake hemoterapije ili zračenja usmerenog ka iskorenjivanju prirodne proizvodnje krvnih zrnaca u telu, odstranjujući bolest praćeno infuzijom novih matičnih ćelija kako bi se nastavile normalne funkcije koštane srži. Ovo može potrajati par meseci tokom kojih pacijent mora da ostane u izolaciji kako bi se izbegle kobne infekcije. Kad matične ćelije koje se ubacuju dolaze od samog pacijenta, presađivanje se naziva autolognim (autologous). Kad se matične ćelije presađuju od davaoca, presađivanje se naziva alogenskim (allogeneic).
Stalna naučna istraživanja vode do poboljšanih lekova koji u određenim slučajevima dovode do izlečenja bez potrebe presađivanja koštane srži.
Negativne posledice hemoterapije
Nisu samo loše ćelije osetljive na hemoterapiju nego i zdrave sa visokom stopom ponavljanja. Ovo znači da hemoterapija ima brojne negativne posledica koje uključuju slabljenje imunog sistema, anemiju, nizak nivo trombocita, gubitak kose, muku, proliv, hemoroide, upalu sluzokože i privremenu neplodnost. Posledice zavise od vrste lečenja koja se koristi, doze i stanja pacijenta. Određeni lekovi mogu imati posebne posledica po jetru, srce i pluća, stoga je bitno da se ovi organi redovno kontrolišu pre, tokom i posle lečenja.
Posledice ne bi trebalo dugo da potraju budući da su normalne ćelije sklone popravljanju nakon završetka hemoterpaije. Moguće je ograničiti određene posledice (npr. mučnina) korišćenjem nekih namirnica.
Kako se ponašati tokom hemoterapije
A. Ishrana: Uravnotežena ishrana je najvažnija kako bi se obezbedio odgovarajući broj kalorija i smanjilo ili sprečilo gubljenje težine. U slučaju mučnine treba se obratiti svom doktoru. U slučaju gubljenja apetita može pomoći uzimanje manjih količina hrane, ali češće tokom dana. Jedite više tokom dana kada se osećate snažnijim, kao na primer za doručak. Jedući svakih nekoliko sati, pre nego što ogladnite, može isto tako pomoći kod mučnine, budući da gladovanje može da pogorša mučninu. Važno je piti dosta vode i sokova kako bi se pomoglo telu da se oslobodi od otrova nastalih od lekova hemoterapije. Pitajte svog doktora da li smete da pijete vino ili pivo.
B. Higijena: Često pranje ruku smanjuje izglede dobijanja infekcija, dok pravilna oralna higijena sprečava upalu sluzokože.
C. Psihološki aspekti: Ako primetite promene u vašem telu ili raspoloženju nemojte da se plašite. Pričajte o tome sa vašim doktorom.
D. Seks: Moguće je imati seks tokom hemoterapije sve dok je seks siguran, kako bi se izbeglo dobijanje infekcija i takođe oštećenje fetusa.
E. Korišćenje drugih lekova: Uvek pitajte svog doktora kako bi se osigurala podudarnost i izbegla uzajamna dejstva.
F. Rad: Moguće je nastaviti sa poslom ili studijama ako vam vaše telo to dozvoljava, ali uvek upamtite da je najveći prioritet borba protiv leukemije i da će vam trebati dodatni odmor za to.
Kako pomagati prijatelje ili rođake sa leukemijom?
Lečenje leukemije može biti teško za pacijente i u fizičkom i u psihološkom smislu. Provoditi dosta vremena u izolaciji je teško i stoga se lako izgubi motivacija. Dajte do znanja prijateljima ili rođacima da ste tamo za njih, dajte im do znanja koliko vam nedostaju i da želite da uskoro budete sa njima, tako ne bi izgubili iz vida kakav ih lep dar čeka ako izdrže: povratak u život.
Zapamtite da pacijenti koji boluju od leukemije imaju veću mogućnost od uobičajene da se razbole jer hemoterapija smanjuje broj njihovih belih krvnih zrnaca (onih ćelija koje se bore protiv infekcija u telu) i stoga ćete morati da perete ruke češće i ako vam curi nos ili kašljete moraćete da se držite na odstojanju. Oni će biti slabiji nego obično i neće moći da učestvuju u svim aktivnostima. Organizujte i pozivajte ih na aktivnosti u kojima oni mogu da učestvuju.

Šta je tumor - karcinom - rak?

Karcinom - Rak je izraz kojim se označava oboljenje praćeno nekontrolisanom i ubrzanom deobom ćelija nekog tkiva koji svjojim rastom može zahvatiti druga tkiva i organe.
Tako stvorene ćelije se mogu širiti u druge delove tela putem krvi ili limfnog sistema .
Ovaj pojam obuhvata oko 100 različitih tipova karcinoma-raka.
Glavne kategorije karcinoma-raka uključuju:
  • Karcinom – počinje na pokrovnom epitelu kože, sluznica ili tkiva koje pokrivaju unutrašnje organe,
  • Sarkom – rak mekih tkiva – vlakna mišića, kostiju, hrskavice, masnog tkiva krvnih sudova ili vezivnih tkiva u i oko zglobova,
  • Leukemija – rak krvi - počinje u kostnoj srži, gde se obrazuju sve ćelije krvnih elementa, odakle kao izmenjene i nekorisne ćelije odlaze u krv,
  • Limfom i mijelom – rak limfnog sistema (limfnih čvorova-žlezda i limfnih sudova) otpočinje i zahvata ćelije imunog sistema,
  • Tumori centralnog nervnog sistema – mozga, kičmene moždine i ovojnica se razvija u tkivima koje sačinjavaju mozak i kičmena moždina.
Svi tumori nisu karcinomi otuda nihova podela na BENIGNE I MALIGNE
  • benigni tumori se ne šire u okolne oragane ili putem krvi, lako se otklanjaju ali se mogu pojaviti ponovo na istom mestu,
  • maligni tumori se šire u okolne organe te putem krvi i limfne u druge različite delove tela, zhvatajući u isto vreme jedan organ / sistem ili više organa (jetra, pluća) / sistema (kosti ),
  • leukemija nema oblika tumora već je to rak cele kostne srži koja se kod dece i mladih nalazi u svim kostima a kod odraslih u pljosnatim kostima i na krajevima dugih cevastih kostiju.

BESMRTNA PESMA

Ako ti jave: umro sam
a bio sam ti drag,
možda će i u tebi
odjednom nešto posiveti.

Na trepavicama magla.
Na usni pepeljast trag.
Da li si ikad razmišljao
o tome šta znači živeti?

Ko sneg u toplom dlanu
u tebi detinjstvo kopni.
Brige…
Zar ima briga?
Tuge…
Zar ima tuga?

Po merdevinama mašte
u mladost hrabro se popni.
Tamo te čeka ona
lepa, al lukava duga.

I živi!
Sasvim živi!
Ne grickaj kao miš dane.
Široko žvaći vazduh.
Prestiži vetar i ptice.

Jer svaka večnost je kratka.

Odjednom nasmejani
u ogledalu nekom
dobiju zborano lice.

Odjednom: na ponekom uglu
vreba poneka suza.

Nevolje na prstima stignu.
Godine postanu sivlje.

Odjednom svet, dok hodaš
sve više ti je uzan
i osmeh sve tiši
i tiši
i nekako iskrivljen.

Zato živi, al sasvim!

I ja sam živeo tako.
Za pola veka samo
stoleća sam obišao.

Priznajem: pomalo luckast.
Ponekad naopak.
Al nikad nisam stajao.
Večno sam išao.
Išao…

Ispredi iz svoje aorte
pozlaćen konac trajanja
i zašij naprsla mesta
iz kojih drhte čuđenja.

I nikad ne zamišljaj život
kao uplašen oproštaj,
već kao stalni doček
i stalni početak buđenja.

2.

A onda, već jednom ozbiljno
razmisli šta znači i umreti
i gde to nestaje čovek.

Šta ga to zauvek ište.

Nemoj ići na groblja.
Ništa nećeš razumeti.
Groblja su najcrnji vašar
i tužno pozorište.

Igrajući se nemira
i svojih bezobličja,
zar nemaš ponekad potrebu
da malo krišom zađeš
u nove slojeve razuma?
U susedne budućnosti?

Objasniću ti to nekada
ako me tamo nađeš.

Znaš šta ću ti učiniti:
pokvariću ti igračku
koja se zove bol,
ako se budeš odvažio.

Ne lažem te.
Ja izmišljam
ono što mora postojati,
samo ga nisi još otkrio,
jer ga nisi ni tražio.

Upamti: stvarnost je stvarnija
ako joj dodaš nestvarnog.

Prepoznaćeš me po ćutanju.
Večni ne razgovaraju.

Da bi nadmudrio mudrost,
odneguj veštinu slušanja.

Veliki odgovori
sami sebe otvaraju.

Posle bezbroj rođenja
i nekih sitničavih smrti,
kad jednom budeš shvatio
da sve to što si disao

ne znači jedan život,

stvarno naiđi do mene
da te dotaknem svetlošću
i pretvorim u misao.

I najdalja budućnost
ima svoju budućnost,
koja u sebi čuje
svoje budućnosti glas.

I nema praznih svetova.

To, čega nismo svesni,
nije nepostojanje,
već postojanje bez nas.

3.

Ako ti jave: umro sam,
evo šta će to biti.

Hiljade šarenih riba
lepršaće mi kroz oko.
I zemlja će me skriti.
I korov će me skriti.

A ja ću za to vreme
leteti negde visoko.
Upamti: nema granica,
već samo trenutnih granica.

Jedriću nad tobom u svitanja
niz vetar klizav ko svila.
Razgrtaću ti obzorja,
obrise doba u povoju
i prizore budućnosti
lepotom nevidljivih krila.

I kao nečujno klatno
zaljuljano u beskraju,
visiću sam o sebi
kao o zlatnom remenu.

Prostor je brzina uma
što sama sebe odmotava.
Lebdeću u mestu, a stizaću
i nestajaću u vremenu.

Odmoriću se od sporednog
kao galaktička jata,
koja su srasla pulsiranjem
što im u nedrima traje.

Odmoriću se od sporednog
kao ogromne šume,
koje su srasle granama
u guste zagrljaje.

Odmoriću se od sporednog
kao ogromne ptice,
koje su srasle krilima
i celo nebo oplele.

Odmoriću se od sporednog
kao ogromne ljubavi,
koje su srasle usnama
još dok se nisu ni srele.

Zar misliš da moja ruka,
koleno,
ili glava,
mogu da postanu glina,
koren breze
i trava?

Da neka malecka tajna,
il neki treperav strah
mogu da postanu sutra
tišina,
tama
i prah?

Znaš, ja sam stvarno sa zvezda.
Sav sam od svetlosti stvoren.

Ništa se u meni neće
ugasiti ni skratiti.

Samo ću,
obično tako,
jedne slučajne zore
svom nekom dalekom suncu
zlatnih se očiju vratiti.

Kažnjavan za sve što pomislim,
a kamoli što počinim,
osumnjičen sam za nežnost
i proglašen sam krivim
što ljubav ne gasim mržnjama,
već novom, većom ljubavlju
i život ne gasim smrtima,
već nečim drukčije živim.

Poslednji rubovi beskraja
tek su početak beskrajnijeg.

Ko traje dalje od trajnijeg
ne zna za kratka znanja.

Nikad se nemoj mučiti
pitanjem: kako preživeti,
nego: kako ne umreti
posle svih umiranja.

4.

Ako ti jave: umro sam,
ne brini. U svakom stoleću
neko me slučajno pobrka
sa umornima i starima.

Nigde toliko ljudi
kao u jednom čoveku.

Nigde toliko drukčijeg
kao u istim stvarima.

Pročeprkaš li prostore,
iskopaćeš me iz vetra.
Ima me u vodi.
U kamenju.
U svakom sutonu i zori.

Biti ljudski višestruk,
ne znači biti raščovečen.

Ja jesam deljiv sa svačim,
ali ne i razoriv.

A sva ta čudesna stanja
i obnavljanja mene
i nisu drugo do vrtlog
jednolik,
uporan,
dug.

Znaš šta su proročanstava?
Kalupi ranijih zbivanja
i zadihanost istog
što vija sebe ukrug.

Pa što bismo se opraštali?
Čega da nam je žao?
Ako ti jave: umro sam,
ti znaš – ja to ne umem.

Ljubav je jedini vazduh
koji sam udisao.
I osmeh jedini jezik
koji na svetu razumem.

Na ovu zemlju sam svratio
da ti namignem malo.
Da za mnom ostane nešto
kao lepršav trag.

Nemoj da budeš tužan.

Toliko mi je stalo
da ostanem u tebi
budalast,
čudno drag.

Noću kad gledaš u nebo,
i ti namigni meni.

To neka bude tajna.

Uprkos danima sivim,
kad vidiš neku kometu
da vidik zarumeni,
upamti: to ja još uvek
šašav letim i živim.

Miroslav (Mika) Antić

Prevara o kojoj odgovorni mediji cute !






Na Facebooku je  godinu dana postojala grupa "Pomozite maloj Milenki" i igrom slucaja naleteh i ja na tu grupu ..Sazalila sam se nad sudbinom jedne 4 godisnje devojcice i odlucih da pozovem sto vise humanih ljudi da pomognu bolesnom detetu ..I tako okacim taj video i kopiram njenu stranicu na stranicu nase grupe "Pomozimo deci oboleloj od bilo koje vrste karcinoma" jer tamo je pisalo """Milenka ima samo 4 godine,posle par meseci od rodjenja ustanovljen joj je maligni tumor kao nasledni od strane majke koja ga je izlecila dok je Milenka bila tek zaceta!U pitanju je vrlo redak i nasledan oblik tumora microcelulare,koji se moze izleciti operacijom u Nemackoj....""""  I onda jednoga dana pojavila se zena koja mi je otvorila oci i koja mi je rekla da je to prevara da takva osoba uopste ne postoji i da skinem ta obavestenja sa nase grupe ...Sok ! Udjem ponovo na njenu grupu i pogledam ...stvarno slike sasvim razlicite...zena na slici kao tetka,pa onda ujna...i onda BINGO...na jednoj slici pise da je Milenka upravo izasla na vikend sa tetkom i da se seta po Nemackoj ,a tamo slika Sydnejskog Akva parka...U tom momentu vec par mojih prijateljica koje sam upozorila na ovo sve pocinju i same svoju istragu ..Novine "Blic" u svojim Apelima za pomoc godinu dana objavljuju lazni poziv ...MOLIM???? Godinu dana ????  Moja prijateljica prva kontaktira novinarku Blica i ova kaze da zeli da se cuje sa mnom ..OK...Tu sam ...Godinu dana bre lazes ljude zeno!!!! Nikada nisu kontaktirali sa majkom ili ocem te male nego samo putem meila sa navodnim tecom ili ujakom ???? I sta sada ? Na moje pitanje sta sada (nakon par dana) odgovor je bio da se oni ne zele oglasavati povodom toga dok navodno ne prover ...hehehehe...prica za malu decu ...Ajde da se zataska jer Boze moj medijski velika kuca ima pravo na greske ali ne za javnost...No,idemo dalje...Hvala Bogu ima jos uvek jako pametnih osoba na ovom svetu pa su preuzeli stvar  u svoje ruke i slucaj prijavili policiji ...Sve je prosledjeno sto smo imali tj. sto smo skinuli sa njene stranice..Saznali smo samo da se iza profila toga tece -ujke krije jedan kriminalac iz Rume  i da mu to nije jedini profil ove vrste...Zato Vas molim i apelujem na vas  PAZITE KADA ULAZITE U HUMANITARNE GRUPE POSEBNO ZA POMOC DECI ! Znam da Vas to prvo privuce kao i mene ali proverite ,raspitajte se ...NEMOJ DA DOZVOLIMO DA ZBOG OVAKVIH  SUTRA NEKOM DETETU NECEMO POMOCI ...MOLIM VAS !  A sada cu Vam sve priloziti da vidite cime su se sluzili ...

Trombociti

Trombociti ili krvne pločice su krvni elementi koji imaju ulogu u zaustavljanju krvarenja.
  • Kome su trombociti potrebni?
    Trombociti su potrebni bolesnicima kod kojih je usled nekog stanja broj trombocita smanjen te je ovo jedini vid terapije.
  • Šta je trombocitafereza i ko može da bude davalac trombocita?
    Trombocitafereza je postupak izdvajanja i prikupljanja trombocita iz periferne krvi pomoću separatora krvnih ćelija uz istovremeno vracanje ostalih sastojaka krvi.
    Dati trombocite mogu sve zdrave osobe između 18 i 65 godina ukoliko zadovoljavaju određene medicinske kriterijume kao i kriterijume za klasično davanje krvi.

  • Koliko traje sam proces i da li je bezbedno ?
    Sam proces davanja trombocita se sastoji iz :
    1. pripreme (uzimaju se uzorci krvi kako bi se proverile vrednosti trombocita i testirala krv na krvlju prenosive bolesti - SIDA, HIV i Hepatitis B i C)
    2. samog davanja koje traja oko 2 sata (u ugodnoj atmosferi)
  • Koliko često se mogu davati trombociti ?
    Trombociti se mogu davati na svakih 15 dana tj. 2 meseca posle regularnog davanja krvi.

  • Zašto nam je trombocitafereza bitna ?
    Ovaj vid davanja krvi zamenjuje 6-7 regularnih davalaca te je u slucaju retkih krvnih grupa kao i povecanih potreba za trombocitima nezamenjiv.

Sta je Leukemija ( osnovna definicija)

Leukemije su vrste raka krvi koje nastaju u koštanoj srži. Koštana srž je gelu slična supstanca sastavljena od ćelija, koja pune šupljikavu unutrašnjost kostiju. Tu nastaju krvne ćelije.

Koštana srž proizvodi tri vrste ćelija:

* ERITROCITE - crvena krvna zrnaca, koja sadrže bjelančevinu hemoglobin, čija je osnovna funkcija da prenose kiseonik u sve dijelove tijela.
* LEUKOCITE - bijela krvna zrnca koji se dijele u tri vrste ćelija: granulociti, monociti i limfociti. Svaka od ovih vrsta ćelija ima značajnu ulogu u borbi sa infekcijama. Limfociti se stvaraju u limfatičkim organima (limfni čvorovi, slezena, nakupinama u crijevima i timusu)
* TROMBOCITE - krvne pločice koji su ključni za zgrušavanje krvi, odnosno za zaustavljanje krvarenja.

Krvne ćelije (eritrociti, leukociti i trombociti) iz koštane srži odlaze u perifernu krv i putem krvi dolaze u sve dijelove tijela. Krvne ćelije žive u krvi određeni period a poslije izumiru a koštana srž proizvodi nove ćelije koje će zamjeniti stare. Tako, leukociti žive nekoliko dana, eritrociti 120 dana , a trombociti 10 dana

Riječ «Leukemija» potiče od grčke riječi koja znači «bijela kr v». Ovaj izraz opisuje grupu blisko vezanih malignih poremećaja koji se razvijaju iz nezrelih krvnih ćelija koje stvaraju tumorske ćelije (blaste). Leukemije su najčešće maligne bolesti u djece. Zbog nekontroliranog stvaranja tumorskih ćelija (blasta), onemogućeno je obnavljanje zdravih ćelija krvi i rad vitalnih organa. Ukoliko se bolest ne liječi dolazi do smrti unutar 3 - 6 mjeseci. U vezi sa leukemijom često se koristi izraz "blast" (većinom kao skraćenica za "limfoblast"), koja predstavlja nezrelu bijelu krvnu ćeliju. Postoje normalni blasti i leukemijski blasti. U normalnom slučaju su više od pet posto svih ćelija u koštanoj srži blasti. Oni sazrijevaju u bijele krvne ćelije (leukocite). Leukemije su greške u razvoju tih krvnih ćelija, gdje je normalni tok sazrijevanja prekinut. Umjesto da sazriju do kraja da bi preuzeli određene funkcije, one ostaju nezrele i u tom početnom stadiju se umnožavaju enormnom brzinom. Jedna takva greška u razvoju se može javiti u sve tri vrste bijelih krvnih ćelija. Kada se iz dosad nepoznatih razloga počnu proizvoditi leukemijski blasti, koji ne mogu sazrijeti u normalna bijela krvna zrnca, tj. leukemijske ćelije se umnožavaju enormnom brzinom u koštanoj srži, zbog čega zauzimaju sve više mjesta, tako da ne mogu biti proizvedena crvena krvna zrnca ( eritrociti) i trombociti. Osim toga iz leukemijskih blasta bijela krvna zrnca ne mogu sazrijeti u normalne funkcionalne ćelije.

Pacijent ima simptome koji su karakteristični za manjak normalnih krvnih ćelija:

* Zbog manjka ćelija crvene loze , krv postaje ''tanja'' i pacijent iz gleda blijedo. Dijete je često umorno, pošto oboljela krv ne transportira dovoljno kisika do srca, pluća i mišića.
* Zbog nedostatka trombocita, dijete ima češće plave fleke i krvarenja koja ne prestaju.
* Zbog nedostatka ćelija bijele loze organizam djece, se ne može boriti protiv virusa i bakterija.

Umnoženi blasti iz koštane srži odlaze putem krvi do drugih mjesta u tijelu i pojedinačnih organa, gdje isto tako i dalje rastu kao u koštanoj srži. To onda dovodi do povećanja organa i smanjene funkcije tih organa. (jetra, slezena, mozak, testisi kod dječaka).

Pismo jedne majke....

Ovo pismo sam dobila prosle godine kada smo osnovali grupu za pomoc deci oboleloj od karcinoma i zelim da ga ponovo svi procitate...
 
Na samom pocetku imam samo jednu molbu: da procitate ovo moje pismo do

kraja.
Ono sto u njemu pise nije ni najmanje prijatno, rastuzice vas i imacete zelju da
prekinete citanje. Molim vas nemojte.
Kome god sam do sada pokusala da ispricam, ucutkivao me je i nje zeleo da slusa.
Ipak, ne mozemo vecno okretati glavu od tudje nevolje i nesrece, a sve zarad svog
“mira”. Zar nije nesreca bliznjeg zapravo i nasa nesreca? Na kraju ovog pisma
zamolicu vas za pomoc, koja nece biti materijalna. Zamolicu vas za malo vremena i
ljubavi, ili ako hocete za malu zrtvu. Toliko kao Pravoslavni, nadam se mozemo da
pruzimo.
Krajem marta, posdenjih nekoliko dana svoog boravka u Beograd (zivim u USA)
provela sam u Ortopedskoj bolnici na Banjici. Moj sin je morao proci razna
ispitivanja i operaciju dobrocudnog tumora. Slava Bogu! Medjutim, sticajem
okolnosti lezao je na odeljenju gde su oboleli od raka kostiju. Medju njima ima i
dece ili sasvim mladih mladica i devojaka… O njima vam pisem i ne mogu drugacije,
vec da krenem od pocetka:
Ponedeljak je : Marko (moj sin) i ja stizemo da bi on prosao razne analize i posle
idemo kuci i vracamo se u cetvrtak kad treba da ostane u bolnici. Meni je receno da
sacekam napolju. Posle nekih dva sata ipak provirim i sestra mi kaze da mogu da
udjem u sobu u kojoj je Marko i da je on vec pitao “Gde mi je mama?”
Udjem u dvokrevetnu sobu i vidim Marka kako sedi na prvom krevetu a na drugom,
do prozora sedi decak od 14-15 godina, bez kose… Prozborim par reci i uz izvinjenje
istrcim iz sobe da ne bih briznula u plac tu pred njima. Nikada do tada nisam videla
dete koje boluje od raka. Uvek je to nekako bilo “podaleko”, citalo se u novinama,
gledalo na televiziji ili u filmovima. Sada je takvo dete bilo predamnom i valjalo je
provesti sa njim nekoliko sati.
Pomolih se, udahnuh duboko i zarad decaka i zarad svog sina, koji ocito nije uzalud
pitao “Gde mi je mama?” posto je dva sata proveo u sobi sa ovim malisanom. Vratih
se u sobu. Milan, mu je ime. Ima predivne, plave oci, sada bez trepavica. Preplasen
je i uznemiren. Kako nece biti, svakog trenutka treba da ga pozovu na tesku i dugu
operaciju. Uklanjaju deo “pojedene” kosti i presadjuju kost sa kuka. Trese levom
nogom dok sedi da se cini citava se soba trese, ali ipak odgovara na moja bezlicna
pitanja. Preletim po sobi i sva beda i jad nase Srbije kao da se u nju sjatila: umesto
duseka, viri prljav, zgnjeceni sundjer, pocepana posteljina, zardjali nocni stocic i
neki medicinski instrument u uglu, oguljena farba sa kreveta…Sve to pojacava miris
tuge, straha i teskobe. Jad i beda i spolja i iznutra. Na Milanovom nocnom stocicu
nekoliko keksica i tri mala sokica. Nista vise. Na vecem stolu prastari mali televizor
sa improvizovanom antenom od zice. Ona tri keksica i sokica mi ne daju mira…
Moram brzo da mislim, nema panike jer, ovako ostavljena sama sa ova dva mlada
bica, osecam se odgovornom i pozvanom da nesto ucinim, da im olaksam preveliki
teret neizvesnosti i zadah preranih teskih muka i briga, da ne kazem zadah moguce
smrti.
Iazdjem ponovo i vratim se sa “Covece ne ljuti se”. Milan spremno prihvata poziv na
igru. Zacas raspakovasmo figure i kocku i krecemo da se nadmecemo i navijamo.
Udruzise se “muskarci” protiv mene a ja se ne dam i tako…ima i smeha i “durenja”
kao da sedimo negde na suncanoj plazi okruzeni sarenim suncokretima i veselim
kupacima. Kao da nema tri sokica i keksica na nocnom stociu i kao da Milan nece
svakog casa biti pozvan na operacioni sto gde ce mu se resiti sudbina noge a mozda
i zivota. Sila je Milan! Tog jutra daje najjacu lekciju iz zivota, ne samo Marku vec i
meni… Samo se noga i dalje nekontrolisano trese… Izmedju dve igre prica pomalo, a
ja ne smem nista da pitam: Iz Kraljeva je, u bolnici je jos od novembra. Bio je prvo
na onkologiji nekoliko meseci u sobi sa jos pedesetak dece. Neka su od rodjenja
tamo i prve reci progovorila i prohodala medju bolnickim zidovima.
Milanovi roditelji sada zive u Beogradu kod prijatelja, ne bi li bili uz njega. Mladi brat
je sa babom i dedom u Kraljevu. “Dobro ima i ova tri sokica i keksica”, mislim se
dok slusam… Na pitanje sta voli da jede ne odgovara sem “Ma nista”… Sestra ulazi i
kaze “Eh mozda te nece danas operisati zbog te kijavice.” Ne mogu da verujem, pa
dobro postedite ga tog “mozda” recite mu kad bude “sigurno”pa sta god da bude.
Mislim u sebi ali cutim. Neizvesnost…a noga se i dalje trese … vreme stoji, ja vise ne
znam o cemu da pricam. Pobedila sam u igri “Covece ne ljuti se”. namerno ga nisam
“pustila”. Milan je borac, Milan je sila , ne treba njemu sazaljenje. Milan drzi cas
danas mom sinu i meni!
Konacno, ulazi sestra i kaze samo jednosatvno “’ajdemo”. Ustajemo naglo sve troje
kao po komandi. Sestra je dovezla kolica. Nemam vremena da se priberem a on vec
odlazi. Ne mogu ga pustiti tek tako i nogama od olova, napravim korak-dva, zagrlim
ga poljubim, prekrstim i ne secam se vise sta sam mu rekla…ode…
Ode…
Marko i ja u nemom placu ostajemo sa pomesanim osecanjem olaksanja i uzasa,
straha i neverice. Cekamo da se probudimo! Budjenja nema, ulazi sestra sa
Milanovim stvarima koje nemarno slaze po krevetu. Sa nima izliva novu jezu i
zebnju i pitam se ponovo kad cu se probuditi. Lagano izranjam iz neverice kao
mamurna i Marko krece da prica sta mu je Milan sve ispricao u ona dva sata kad su
bili sami. Pravim strasnu gresku i molim ga da ucuti!
Ispravila sam je tek nekoliko dana kasnije. Ostavila sam ga samog sa tim bolom iz
svog egoizma i sebicluka. . Ovo mi je ispricao nekoliko dana kasnije: Milan je bez
ikakvog problema sve vreme pricao o svojoj bolesti kao da prica o nekom drugom.
Pocelo je tako sto je igrajuci fudbal odjednom oseto da “gubi” nogu i pao. Dobio je
jedan iz fizickog! Krenuo je na ispitivanja i vec u Kraljevu je znao sta mu je.
Mesecima je lezao na Institutu za onkologiju i na decijem odeljenju Ortopedske
bolnice na Baljici. Na onkologiji je video decu koja su tu godinama, neka cak i od
rodjenja.
Ima, kaze tamo jedan mali od tri godine, kome su sve vene na rukama i nogama
vec upropascene od terapija i vadjenja krvi. Sad ga bodu u stopala i glavu. On kad
vidi sestru da ulazi u sobu brzo navlaci kapu i carape da se zastiti jadan i ako ga
mimoidje tog puta, srecno tapse rucicama i smeje se…
Postedecu vas daljih prica i ponovicu samo jos jednom da Milan o svemu tome prica
kao da je gledao na filmu, pa i o tome kako neka deca iz sobe odu i nikad se vise ne
vrate... a nisu otisla kuci… Mili Boze, ovo dete i mnoga deca rastu okruzena
patnjama i smrcu ... i neka od njih ni ne znaju da postoji neki drugi zivot! Po prvi
put takva misao prolazi kroz moju svest. Gde sam ja to zivela sve ove godine?
Decije odeljenje na onkologiji, koje ja nisam videla, je obnovio neki Amerikanac
Edvard V. a medicinske aparate kupila italijanska vlada. Smejuci se Milan mi je
kasnije pricao :Jedan je decak rekao tom Edvardu – ti si nam ovo sve napravio kad
si bacao svasta na nas, nista nam od tebe ne treba… Decije odeljenje u ortopedskoj
bolnici na Banjici niko nije obnovio. Nemaju ono najosnovnije, a pocesto ni lekove.
Neka deca i ovde leze mesecima koji se ponekad sa prekidima produze u godine.
Pocesto leze nepokretni a mnogi na stomaku…Na zgnjecenim sundjerima i krvavim
carsavima. Cesto sami ...
Ne, ne trazim vam novcanu pomoc.. Trazim samo malo ljubavi i vremena da
odvojite.
Da zavrsim pricu o Milanu. Danas smo se culi. Lepo se oporavlja, vraca se za koji
dan na onkologiju i niko ne zna koliko ce tamo ostati. Posle operacije proveli smo
dosta vremena zajedno. Nije nikad nista okusio od onoga sto sam mu nosila i stalno
smo se “svadjali” oko toga. Odnela sam mu neke igrice koje moze da igra na
televizoru, ali malo se poigra pa se zasiti… Najvise je voleo da se igra “Igre znanja” i
“Na slovo na slovo”. Nista nije trazio, sve je odbijao, sve sto mu je bilo potrebno je
“ziva” rec, necije prisustvo i “ziva” igra i smeh.
Kako smo se samo smejali nas troje svih onih dana dok je Marko lezao u bolnici sa
Milanom. Bolje reci, kako je nas Milan zasmejavao! Dolazili su drugi bolesnici da
vide sta se to desava kod nas u sobi. Njih dvojicu su bolele rane pa su se smejali
nemo, samo siroko otvorivsi usta. Ne zna covek da li da place ili da se smeje na taj
prizor, ali kako su se oni sami sebi smejali to sam ja onda i za njih onako naglas…
Evo jedne Milanove sale: Samo da prvo objasnim : dakle Milan i Marko su operisali
nogu(e) i leze nepokretni, a Mileta (mladic od 27 godina ruku). U jednom momentu
zove Milan Marka da kao igraju fudbal i kaze”A Mileta ce da brani”.
Eto to je Milan! Sigurno ste pomislili na Milanove roditelje? Divni ljudi, mirni, topli,
dragi… Koliko li su prepatili i koliko ce tek. To se ne da opisati. Jednog dana pitam ja
Milana zna li da se moli uz brojanice koje nosi na ruci. Kaze da ne zna i odmah je
pristao da mu ih napisem, sto sam i uradila pomalo iznenadjena ali srecna. Dobro je
sto sam pokusala. Uz pristanak roditelja pomazala sam ga uljem Svetog Jovana
sangajskog. Ne zna se, u Srbiji mora jos uvek da se pita...
Dozvolite mi jos da vam kazem par reci o Daliboru i onda cu vam konacno reci, ako
vec niste pogodili sta je svrha ovog mog pisma: Dalibor je mladic od dvadesetak
godinica. Vidjala sam ga tih dana na hodniku kako seta na stakama,jedna noga sva
u zavojima. Divne crne duboke oci pune i prepune tuge. Gleda vas onim
preplasenim, toplim, ustreptalim ocima ranjene srne. Bezla sam od tog pogleda sve
vreme, ali uzalud. Prate me evo i preko okeana i na javi a i u nocnim morama.
Milanove ne uvek, ali Dalibor mi ne da mira ni u snu. Malo znam o njemu. Prvi put
sam mu usla u sobu noc pred Markov izlazak iz bolnice. Usla sam jer je to popodne
pricao sa Markom sa vrata dok sam se ja igrala sa Milanom. Rekao mu je da mu
sutra amputiraju nogu iz kuka, da je sva kost istrulila… Hteli su da ga operisu jos
pre nekoliko dana, ali su odustali jer mu je tog dana bio rodjendan!
Mili Boze Svemilostivi i Majko Bozija daj mi snage da udjem u sobu ovog mladica u
ovo sumorno beogradsko vece. U ovo vece dok u nekom drugom svetu koji se zivi
na ulicama, mladici njegovih godina trce za devojkama… a on to vise nikada
nece…bar ne na s v o j i m mladim nogama! Mladici njegovih godina sede u
kaficima, igraju po diskotekama, a Dalibor potpuno s a m provodi ovo vece pred…
Posla sam, vratila se… i tako nekoliko puta. Ne sme nista da jede pred operaciju i
nudjenje hrane bi mi bio slab izgovor. Setih se novina i podjoh sa par casopisa u
njegovu sobu. Osecala sam se blago receno glupavo: nosim casopise detetu koje
sutra ostaje bez noge.
Lezi odmah uz vrata. Na drugom krevetu lezi mladic od 17 –18 godina. Loknama
uokvireno, lice neznih prelepih crta. Lezi na ledjima i gleda u plafon. Na moje
“Dobro vece”, tiho otpozdravi. Treci krevet zauzima jedini starac na odeljenju, jedan
od retkih pokretnih. Spusta “Politiku” i tuzno otpozdravlja. Poznajemo se. I njemu
ce odseci nogu. Ali on samo tuzi nad tom mladoscu koja ga okruzuje, ide od sobe do
sobe i pita ih kako su, treba li im sto. Sad kad ja njemu postavljam isto pitanje
zahvaljuje se i kaze da mu nista ne treba.
Stojim nepomicno tu na sred sobe i plasim se ponestace mi reci, vrti mi se u glavi a
valja mi se sad okrenuti ka Daliboru. Casopisi mi vuku ruke na dole kao olovo.
Shvatam njihovu suvisnost i besmislenost u ovom vremenu i prostoru. Soba slabo
osvetljena, zuckasta svetlost cini je jos sumornijom. Na Daliborovom nocnom
stocicu mali tranzistor sa koji pusta neke skripave zvuke koji bi trebalo da lice na
muziku. U trenutku pritisla nas tisina koja, cini se traje vecnost. Srecem konacno
njegov pogled hrabro ga pitam pruzajuci casopise:”Hoces li?” Nadam se da ne
primecuje moju unezeverenost. Spremno pruza ruku i kaze”Dajte”! Preli me osecaj
olaksanja i kao da sam ispunila najtezi i najvazniji zadatak u zivotu pruzam mu da
izabere.
Uzeo je Dalibor te veceri “Ilustrovanu politiku” iz mojih ruku… to poslednje vece u
kome je jos imao svoju nogu. Izlazim lagano kao u celik okovana, prolazim pored
Markove i Milanove sobe i odlazim kao robot u mrak da se isplacem i zamolim
Gospoda i Majku Njegovu za milost. Majko Bozija spasi ga! Gospode Isuse Hriste
molitvama Svetog Jovana sangajskog izleci slugu svoja Dalibora! Sacuvaj mu barem
mladi zivot! Setih se oca Arsenija kako je jednom molio za zdravlje umiruceg deteta
skoro z a h t e v a j u c i da dete bude izleceno! Ko sam ja da zahtevam ista od
Gospoda i Majke Njegove? Ipak sam te veceri zahtevala! Oprosti Gospode!
Boze Mili, zar nije imao ko da drzi Dalibora za ruku veceras? Zar bi Milan isto tako
pred operaciju bio sam da Marko i ja slucajno (je li ista slucajno)nismo onog jutra
bili tamo?
Drzao se Milan sjajno svih onih dana. Jedino je malo "popustio" kad je Marko izlazio
iz bolnice. Nije rekao mnogo, samo je prosaputao "Eto sad cu opet biti sam!" Kamen
bi zaplakao!
Ako ste uspeli dovde da procitate evo saslusajte jos moju molbu vama: Znam da ne
mozemo pomoci svoj oboleloj deci. Jedva sam to Marku objasnila i umirila ga
objasnjavajuci da ako pomogne jednom, kao da je pomogao celom svetu…pa jedno
po jedno…
Dakle, za sada cu se zadrzati samo na Ortopedskoj bolnici na Banjici, Odeljenje za
kostane tumore u prizmelju! Dva su razloga za to: Prvo, tamo jos uvek leze ova
deca o kojoj vam pisem. Drugo, posto su tamo tako tesko bolesni i mnogima
zapravo nema jos mnogo zivota, dozvoljene su posete svim danima do kasno uvece.
Ono cega mnogi od nas, recimo Beogradjana, nismo svesni je da vecina bolesnika u
nasim bolnicama nije iz Beograda i da nema ko da ih redovno posecuje. Mnogima
niko ne dodje nedeljama…
Ima li ikoga medju vama ko bi mogao da posecuje ovu decu bar jednom nedeljno?
Ne morate im nista nositi ako nemate novaca, kazem vam nista njima ne treba do
topla rec, malo price, neke “zive” igre, malo smeha, pa polako ucenje molitvi, neka
ikonica, procitana prica i…ostavicu vama masti na volju. Ljubav ce vas nauciti, ona
ce vas ojacati, dati snagu, pokazati smisao.
Potpuno sam svesna tezine zadatka koji stavljam pred vas. Moja vam ispovest
svedoci koliko sam svesna. Bila sam potpuno iskrena sa vama i nisam ni pokusavala
da ista prikazem “lakim”.
Javite mi se ili javno ili privatno i vi iz Beograda i vi koji ste daleko ali znate nekoga
u Beogradu ko bi se prihvatio da obidje ovu decu i mlade ljude. Ja cu vam pomoci
da napravite prvi kontakt.
Razgovarajuci sa Milanom, Daliborom i Miletom, upoznacete i druge i ako nista bar
kad bi nekako mogli da budete uz te mladice i devojke dan pred operaciju, da n i k
a k o ne budu sami i gledaju nemo u plafon i tonu u mrak. Patnja im je sigurna., ali
zasto je bar malo ne olaksati?

Neuroblastom

Neuroblastom je najčešći maligni tumor u prvih godinu dana života deteta. Neuroblastom je maligni tumor poreklom od ćelija neuralnog grebena odnosno primitivnih ćelija simpatičkog nervnog sistema. Najčešći je ekstrakranijalni solidni tumor u dece i predstavlja 7-10% svih tumora u dobi do 15 godina s godišnjom učestalošću 8-10 bolesnika na milion dece. Karakteristike ovog tumora su raznolikost biološkog ponašanja uz mogućnost spontane regresije u benigniju varijantu u dece do godine dana života, maturacija tumora tokom terapije u nekih bolesnika, a kod drugih bolesnika brza progresija bolesti i rezistencija na citostatike.

U 70% slučajeva neuroblastom ima svoje polazište iz retroperitoneuma. Nadbubrežna žlezda je izvor tumora u 30%, u 10%je to abdominalni deo simpatičkih ganglija, 5% karlični deo, a u 17% tumor je smešten u grudnom košu. Kod dece do godinu. Klinička slika neuroblastoma određena je lokalizacijom tumorske mase i eventualnim sekundarnim metastatskim promenama, neurološkim i metaboličkim poremećajima.

Dijagnoza se postavlja na osnovu standardne laboratorijske, hematološke i biohemijske obrade (kompletna krvna slika sa sedimentacijom, ispitivanje jetre, bubrežni testovi, analiza stolice i urina), određivanja tumorskih markera, ultrazvuka abdomena ili nativnog rendgenograma zahvaćenog područja, kompjuterizovane tomografije, nuklearne magnetne rezonance, scintigrafije skeleta, biopsije I patohistološkog nalaza.


Prognoza ove maligne bolesti zavisi od mesta nastanka tumora, uzrasta u vreme dijagnoze, stadijuma bolesti, citogenetskih abnormalnosti i udruženih urođenih oštećenja-malformacija. Terapija je najpre hirurška, a zatim se primenjuje hemo- i radioterapija.
Grupa američkih naučnika je uspela da kod jedanaest pacijenata starosti od tri do 10 godina, obolelih od neuroblastoma, jednog od oblika raka koji napada nervni sistem, poveća imunitet ćelija. To je čak polovini pomoglo da suzbiju kancerogene tumore.

Grupa američkih naučnika je uspela da kod jedanaest pacijenata starosti od tri do 10 godina, obolelih od neuroblastoma, jednog od oblika raka koji napada nervni sistem, poveća imunitet ćelija. To je čak polovini pomoglo da suzbiju kancerogene tumore.

Istraživači, predvođeni Malkolmom Brenerom s Medicinskog koledža "Bejlor" u Hjustonu, postigli su to dodavanjem veštačkog receptora limfocitima-T, čime se povećala njihova sposobnost da se bore protiv neuroblastoma.

Limfociti-T u svom prirodnom obliku traju kratko i ne sadrže molekule koji napadaju kancerogene ćelije tumora.

Neuroblastom predstavlja sedam odsto svih slučajeva raka koji pogađaju decu i uzočnik je 15 odsto svih smrtnih slučajeva u toj populaciji.

Taj najčešći maligni tumor u prvih godinu dana života deteta se, međutim, obično ne dijagnostikuje u dve trećine slučajeva, dok se metastaze ne prošire na druge delove tela.
 
Tim lekara koji je sproveo istraživanje identifikovao gen koji izaziva nasledne oblike neuroblastoma. Otkriće upućuje na nove načine lečenja te retke, smrtonosne vrste raka od kog obolevaju deca.

Istraživači iz SAD, Italije i Belgije utvrdili su da postoji veza između mutiranog gena ALK i neuroblastoma, visokosmrtonosnog tipa raka od kog obolevaju isključivo deca.
Neuroblastom
"Ovo otkriće omogućava nam da porodicama u kojima su zabeleženi slučajevi tog oblika naslednog raka, ponudimo prve genetske testove.

Lekovi za odrasle koji utiču na taj gen, već su u izradi, tako da očekujemo da ćemo uskoro početi testiranje efikasnosti leka i kod obolele dece," istakao je doktor Jael Mose iz Dečje bolnice Filadelfije, jedan od istraživača.

Kod 15 odsto dece obolele od raznih vrsta raka, uzrok smrti je neuroblastom, a stepen preživljavanja obolelih od tog malignog obolenja je 40 odsto.

Tim lekara koji je sproveo istraživanje, pratio je stanje pacijenata u 20 porodica kod kojih je jedno ili više dece obolelo.

Lekari su utvrdili koje mutacije gena ALK čine da gen konstantno aktivira razmnožavanje ćelija, a nekontrolisana deoba ćelija je jedna od glavnih karakteristika raka.
"To otkriće je od izuzetne važnosti jer, ne samo da nam pomaže da razumemo genetske korene ove užasne bolesti, već nam daje i potpuno nove ideje za lečenje," napomenuo je doktor Džon Maris, koji je bio na čelu istraživačkog tima.

Nakon utvrđivanja prisustva mutacije gena u određenim porodicama, lekari su proučavali ređe slučajeve gde bolesti nije bilo u porodičnoj istoriji, odnosno gde ne postoji faktor naslednosti.
Mutacije gena ALK bile su prisutne kod 12 odsto od 194 slučaja tumora kod dece sa agresivnim visokorizičnim oblikom bolesti.

Neuroblastom nastaje iz veoma mladih nervnih ćelija koje naglo počinju da se razmnožavaju izuzetno brzo.

Više od polovine neuroblastoma počne da se razvija u nadbubrežnoj žlezdi koja se nalazi iznad bubrega u trbušnoj duplji.

Skoro 50 odsto slučajeva neuroblastoma javlja se kod dece mlađe od 2 godine, dok se tek 10 odsto slučajeva beleži kod pacijenata starijih od 5 godina.