Donnerstag, 2. Juni 2011

Sta je Leukemija ( osnovna definicija)

Leukemije su vrste raka krvi koje nastaju u koštanoj srži. Koštana srž je gelu slična supstanca sastavljena od ćelija, koja pune šupljikavu unutrašnjost kostiju. Tu nastaju krvne ćelije.

Koštana srž proizvodi tri vrste ćelija:

* ERITROCITE - crvena krvna zrnaca, koja sadrže bjelančevinu hemoglobin, čija je osnovna funkcija da prenose kiseonik u sve dijelove tijela.
* LEUKOCITE - bijela krvna zrnca koji se dijele u tri vrste ćelija: granulociti, monociti i limfociti. Svaka od ovih vrsta ćelija ima značajnu ulogu u borbi sa infekcijama. Limfociti se stvaraju u limfatičkim organima (limfni čvorovi, slezena, nakupinama u crijevima i timusu)
* TROMBOCITE - krvne pločice koji su ključni za zgrušavanje krvi, odnosno za zaustavljanje krvarenja.

Krvne ćelije (eritrociti, leukociti i trombociti) iz koštane srži odlaze u perifernu krv i putem krvi dolaze u sve dijelove tijela. Krvne ćelije žive u krvi određeni period a poslije izumiru a koštana srž proizvodi nove ćelije koje će zamjeniti stare. Tako, leukociti žive nekoliko dana, eritrociti 120 dana , a trombociti 10 dana

Riječ «Leukemija» potiče od grčke riječi koja znači «bijela kr v». Ovaj izraz opisuje grupu blisko vezanih malignih poremećaja koji se razvijaju iz nezrelih krvnih ćelija koje stvaraju tumorske ćelije (blaste). Leukemije su najčešće maligne bolesti u djece. Zbog nekontroliranog stvaranja tumorskih ćelija (blasta), onemogućeno je obnavljanje zdravih ćelija krvi i rad vitalnih organa. Ukoliko se bolest ne liječi dolazi do smrti unutar 3 - 6 mjeseci. U vezi sa leukemijom često se koristi izraz "blast" (većinom kao skraćenica za "limfoblast"), koja predstavlja nezrelu bijelu krvnu ćeliju. Postoje normalni blasti i leukemijski blasti. U normalnom slučaju su više od pet posto svih ćelija u koštanoj srži blasti. Oni sazrijevaju u bijele krvne ćelije (leukocite). Leukemije su greške u razvoju tih krvnih ćelija, gdje je normalni tok sazrijevanja prekinut. Umjesto da sazriju do kraja da bi preuzeli određene funkcije, one ostaju nezrele i u tom početnom stadiju se umnožavaju enormnom brzinom. Jedna takva greška u razvoju se može javiti u sve tri vrste bijelih krvnih ćelija. Kada se iz dosad nepoznatih razloga počnu proizvoditi leukemijski blasti, koji ne mogu sazrijeti u normalna bijela krvna zrnca, tj. leukemijske ćelije se umnožavaju enormnom brzinom u koštanoj srži, zbog čega zauzimaju sve više mjesta, tako da ne mogu biti proizvedena crvena krvna zrnca ( eritrociti) i trombociti. Osim toga iz leukemijskih blasta bijela krvna zrnca ne mogu sazrijeti u normalne funkcionalne ćelije.

Pacijent ima simptome koji su karakteristični za manjak normalnih krvnih ćelija:

* Zbog manjka ćelija crvene loze , krv postaje ''tanja'' i pacijent iz gleda blijedo. Dijete je često umorno, pošto oboljela krv ne transportira dovoljno kisika do srca, pluća i mišića.
* Zbog nedostatka trombocita, dijete ima češće plave fleke i krvarenja koja ne prestaju.
* Zbog nedostatka ćelija bijele loze organizam djece, se ne može boriti protiv virusa i bakterija.

Umnoženi blasti iz koštane srži odlaze putem krvi do drugih mjesta u tijelu i pojedinačnih organa, gdje isto tako i dalje rastu kao u koštanoj srži. To onda dovodi do povećanja organa i smanjene funkcije tih organa. (jetra, slezena, mozak, testisi kod dječaka).

2 Kommentare:

  1. Pozdrav! Čitam malo o o leukemiji, strašna bolest. Najteže mi je kada čujem da je neko dijete oboljelo. Zanima me kolika je vjerojatnost izlječivosti?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Mogucnost izlecenja postoji u slucajevima kada se na vreme ustanovi dijagnoza i krene sa lecenjem...

      Löschen